Moc czerwonego buraka

0
71
Rate this post

Występujący już od wieków w każdej kuchni, czerwony burak znany jest ze swojego dobroczynnego wpływu na zdrowie. Obecnie możemy przebierać w jego postaciach, ponieważ występuje jako burak korzeniowy oraz liściowy, czyli potocznie mówiąc boćwina. Czerwony burak jest lekkostrawny oraz dodatkowo pobudza łaknienie. Dlatego, jeśli zdrowie nam nie dopisuje warto sięgnąć po świeży sok z buraków. Sprawdzi się świetnie w leczeniu anemii, nerwicy, grypy, gruźlicy, a nawet przy nowotworach. Wzmacnia zdrowie wątroby, dzięki czemu jest pomocny w zapaleniach, zarówno nerwów, jak i wątroby. Warto dodać do duszonych buraków chrzan oraz kminek, które zwiększają jego działanie. Burak działa korzystnie na zdrowie poprzez swoje właściwości odkwaszające, ułatwiające trawienie oraz poprawiające pracę wątroby. Jest zasadotwórczy i ma słodki smak. Burak zawiera w sobie cała gamę witamin i pierwiastków mineralnych, dlatego jest bardzo odżywczym pożywieniem wspomagającym zdrowie. Możemy go stosować na surowo w formie sałatki oraz robić z niego przetwory na zimę.