Nietolerancja na gluten znacznie różni się od alergii na gluten. Pojęcia te nie są sobie równoznaczne, ale można jest bardzo łatwo pomylić. Nietolerancja glutenu jest poważną chorobą, która nazywa się celiakią. Jest wadą wrodzoną, a osoby chore, bezwzględnie muszą unikać glutenu. Natomiast gluten alergie to coś zupełnie innego. Przynosi inne skutki i pokazuje inne objawy. Jest to alergia pokarmowa, która uaktywnia się po spożyciu produktów bogatych w gluten. Jej objawami mogą być wymioty, biegunka, wodnisty katar, pokrzywka skórna, wstrząs anafilaktyczny, a w krwi wykrywa się podwyższony poziom przeciwciał, jak przy każdej alergii. Istotną różnicą pomiędzy tymi schorzeniami, czyli gluten alergie i nietolerancje glutenu, jest mechanizm powstawania choroby. W pierwszym przypadku organizm jest nadwrażliwy na alergen, dlatego wywołuje on reakcje obronne. W drugim zaś – przy celiakii, następuje zanik kosmków jelitowych. Przyjmowane pokarmy nie są właściwie wchłaniane, a to może doprowadzić między innymi do zatrzymania wzrostu ciała.
Najczęściej czytane:
Fotelik Dziecięcy a Transport Publiczny: Jak Przewozić Dziecko?
Transport publiczny jest niezbędny dla wielu rodzin z dziećmi. Wybierając fotelik dziecięcy, pamiętaj o bezpieczeństwie malucha podczas podróży. Jak przewozić dziecko? Oto kilka wskazówek.